Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in onze winkel kan je het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
22 Aug 2018

Een dag op Terschelling

Bij de grote sluis in Kornwerderzand vraag de schipper die achter mij ligt ‘Waarschip toch?’ ‘Ja, een kwarttonner’. En krijg ik als antwoord ‘via de Boontjes of via het Inschot?’ ‘Via het Inschot, naar Terschelling, maar het kan ook nog Vlieland worden.’ Nu het Schuitengat weer bevaarbaar is, loop ik met dezelfde ebstroom naar buiten. Scheelt zeker een uur varen.

Ik heb de luxe van thuis de komende drie weken omgeruild voor een verblijf aan boord. Luxe, ja, want thuis heb ik een koelkast, WC, badkamer, douche, spiegel, supersnel internet en TV met Netflix, hetgeen aan boord allemaal ontbreekt. Gelukkig hebben de meeste jachthavens prima voorzieningen, alleen wordt vaak de temperatuur van de douches centraal geregeld, zijn daardoor de spiegels altijd beslagen (leve de anti condens spiegel!) en wordt een regendouche met thermostaatkraan als absoluut overbodig gezien.

Vier uur later kom ik dezelfde man weer tegen op de passanten haven op West Terschelling, als ik bij Liesbeth (de havenmeester) aan het afrekenen ben. ‘Doe maar een week, daarna zien we wel’, geef ik aan, wetende dat ik waarschijnlijk langer blijf.

Terschelling. Wat een prachtig eiland. Zelfs als er met Oerol meer dan 50.000 mensen rondfietsen (op Terschelling wonen ± 5.000 mensen), lopen of zich anderzijds voortbewegen - wat in de zomer wel eens gebeurt- blijft het eiland een oase van rust. Toegegeven, je moet soms wel even een stukje fietsen of lopen, maar dan kom je, als je dat wilt, ook bijna niemand meer tegen. En dat is de moeite waard. Want wat een rijkdom aan natuur! Neem de Noordvaarder, het Groene strand, het Noordzeestrand, Koegelwiek, waddendijk of Boschplaat… Elk met hun eigen rijke flora en fauna. Uren (behalve in het broedseizoen) lang wandel- en fietsplezier, maar met de platte wagen of huifkar mee kan natuurlijk ook. Even naar het Amelander gat, hetgeen je de dag erna nog voelt, maar wat wel uniek is om te beleven.

Op de terugweg van Oosterend naar West, maak ik even een tussenstop om een biertje te drinken bij Joost en Wietse van Kaap Hoorn. Hun ‘strandtent’ ligt aan het einde van de Badweg in Hoorn en is alleen te voet of op de fiets bereikbaar door het Hoornse bos. ’s Avonds als er een feest is of in het weekend vaak ook bereikbaar per paardentram. Super relaxed. Lekker chillen. Je kan er trouwens ook prima eten.

Ga je terug met de bus vanuit Hoorn en moet je even wachten? Ga dan even langs bij de Groene Weide van Hessel, de beroemde zanger, die ook overdag altijd wel even tijd heeft voor een praatje. En ’s avonds samen met zijn dochter Tess de Terschellinger sterren van de hemel zingt.

De Terschellingse bevolking lijkt vriendelijker dan op de rest van de Waddeneilanden. Zo is de bediening op de vele terrassen die de dorpjes en strandtenten kennen - over het algemeen - vlot en vriendelijk. Men is er echt om het je naar de zin te maken.

Trouwens, bij die strandtenten kan je ook als zonaanbidder je hart ophalen. Terschelling heeft naast het breedste strand van Europa ook de meeste zonuren van Nederland (weliswaar gedeeld met een plaatsje in Zeeland). En wil je in zee zwemmen, alleen of met je kind, dan geeft de reddingsbrigade aan waar je dat veilig kan doen. Ben je slecht ter been of kan je door een handicap niet zelf naar het strand lopen? Dan heeft strandpaviljoen West aan Zee een elektrische rolstoel op rupsbanden. Gratis.

Op het midden van het eiland ligt het dorp Midsland. Een gezellig dorp, dat in de zomer altijd druk is. Zeker ’s avonds als de jongeren van de campings komen en gaan stappen. Naast ’t Wyb, de Dammesaan en de Stoep van Bas, waar regelmatig bekende artiesten optreden, heb je er voldoende bars om je tot in de kleine uurtjes vermaken en helemaal los gaan.

Terug op West Terschelling stopt de bus bij de veerhaven en loop ik door, nou na die haring bij Van Dijk, naar De Walvis, een begrip op het eiland. Wat een geweldig uitzicht! In de verte zie ik de veerpont aankomen vanuit de Blauwe Slenk, dichterbij strijkt een platbodem zijn zeilen, om even later droog te vallen. Nog dichterbij wandelen mensen op hun blote voeten met de hond die door het water rent en nog dichterbij speelt een vader met zijn dochtertje met een bal. Er is altijd wel wat te zien. Je kan hier uren zitten kijken…

Na bij ‘De Zomer’, het enige echte biercafé met wel 120 verschillende bieren, nog een Rochefort Nr. 8 gedronken te hebben wandel ik langs de Gemeente haven, richting de jachthaven. In de Gemeente haven liggen de charterschepen van de bruine vloot, sommige van deze zeilschepen zijn meer dan een eeuw oud. Prachtig om te zien. Ook liggen er een paar schepen waarmee je kunt gaan zeevissen of zeehonden kan gaan kijken. Aan het einde, vlak bij het gele huisje, het oude botenhuis van de KNRM, van duikclub Ecuador, liggen de oude reddingsboten van de KNRM, waarmee je kan meevaren. Het duikteam Ecuador duikt op van alles. Enkele vondsten zijn rondom het onderkomen uitgestald: kanonnen, ankers, een oud houten roerblad met koperbeslag en twee commandotorens van duikboten. Maar het meeste van de opgedoken voorwerpen, afkomstig van de meer dan 150 scheepswrakken waar het team op gedoken heeft, ligt in de Boerderij in Formerum, waar tevens het Wrakkenmuseum is gevestigd, recht tegenover de Appelhof, misschien wel de meest bekende camping van Nederland. Zouden ze daar ook het goud van de legendarische Lutine verborgen hebben?

Als ik later onder de douche sta en de dag van me afschrob, geniet ik na van weer een geweldige dag. Morgen naar het strand…

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »